Lammert Westerink

De naam Westerink is rond 1800 aangenomen, Lammert is daarvoor bekend als Lammert Gerrits, Gerritsz of Gerritzen. Lammert Gerrits is geboren rond 1754, wellicht te Doornspijk, als zoon van Gerrit Westerink en Aaltje Teunissen (zie huwelijksakte van zoon Jan Westerink).

Lammert huwt als Lammert Gerritzen op 13 maart 1985 te Doornspijk met Marrigjen Jansz, beide wonende te Doornspijk. Marrigjen Jansz Windhouwer zou de dochter van Jan Windhouwer en Hendrikje Alberts zijn (zie huwelijksakte van zoon Jan Westerink).

Huwelijk Lammert Gerritsen en Marrigjen Jansz

Ze krijgen samen een aantal kinderen, allen geboren te Doornspijk:

Evertjen Westerink is gedoopt op 23 oktober 1785 te Doornspijk, dochter van Lammert Gerrits en Marrigjen Jans. Evertjen Westerink trouwt op 22 februari 1812 te Nunspeet Hannis Jansen. Haar vader Lammert Gerritsen Westerink is 58 jaar, molenaar en weduwnaar van Maria Jans Windhouwer. Evertje Westerink, huisvrouw van Hannes van de Brake, is overleden op 18 december 1847 te Nunspeet.

Mijn oudmoeder Aaltjen Westerink is gedoopt op 28 februari 1787 te Doornspijk, dochter van Lammert Gerrits en en Maria Jans. Zie haar persoonlijke pagina.

Gerrigjen Westerink is gedoopt op 28 april 1788 te Doornspijk, dochter van Lammert Gerrits en Marrigjen Jans.

Gerrit Westerink is gedoopt op 29 maart 1789 te Doornspijk, zoon van Lammert Gerritsen (Mulder, met doorhaling) en Marrigjen Jans Winthouwers. Gerrit Westerink, boerenknecht, is getrouwd op 9 september 1819 te Doornspijk met Trijntje Verhoef. Gerrit Westerink, landman, is overleden op 24 augustus 1827 te Doornspijk Oostbeek huis nr 103, echtgenoot van Trijntje Verhoef.

Jan Westerink, gedoopt op 30 januari 1791 te Doornspijk, zoon van Lammert Gerritsen en Marrigjen Jans Windhouwer.

Hendrikje Westerink is gedoopt op 14 april 1793 te Doornspijk, dochter van Lammert Gerritsen en Marrigjen Jans Windhouwer.

Jan Westerink, gedoopt op 29 maart 1795 te Doornspijk, zoon van Lammert Gerrits en Marij Jans Windhouwer. Jan Westerink, 29 jaar, molenaar, trouwt op 15 mei 1824 te Doornspijk met de 15-jarige (!) Hendrikje Windhouwer. Vader Lammert Westerink is op dat moment al overleden. In de huwelijksacte wordt onder andere ook melding gemaakt van een acte van bekendheid van de grootouders van Jan Westerink langs de vaderlijke lijn: Gerrit Westerink en Aaltje Teunissen, de ouders van vader Lammert Westerink dus! Tevens wordt melding gemaakt van de grootouders van Jan Westerink langs de moederlijke lijn en van Hendrikje Windhouwer langs de vaderlijke lijn: Jan Windhouwer en Hendrikje Alberts. Een huwelijk tussen neef en nicht dus.

Rijn Westerink, gedoopt op 10 mei 1797 te Doornspijk, zoon van Lammert Gerritsz en Marrigjen Jansz. Rijn Lammerts Westerink, molenaarsknecht 22 jaar, trouwt op 5 september 1818 te Elburg met Jannigjen Trip.

Bij de doopinschrijving van Rijn Westerink is een los blad toegevoegd met een kanttekening dat bij vonnis van de rechtbank te Arnhem 5 mei 1859 de naam van Gerritsz zal worden veranderd in Westerink.

De vrouw van Lammert Westerink, Maria Jans Windhouwer is begraven op 4 juli 1800 te Doornspijk.

Lammert Westerink zelf overlijdt tussen 5 september 1818 (huwelijksakte Rijn Westerink) en 15 mei 1824 (huwelijksakte Jan Westerink). Een Lammert Westerink, dagloner 66 jaar, overlijdt op 28 februari 1820 te Doornspijk, huis nr. 105. In de kantlijn is vermeldt dat hij gehuwd is met Aartje van der Beek. Als dit de juiste Lammert Westerink is dan zou hij dus zijn hertrouwd met Aartje van der Beek. Een akte van dit huwelijk is niet gevonden.