Dirk Kroon

Dirk Kroon wordt geboren op 29 mei 1806 te Kamperveen en gedoopt op 1 juni 1806 te Kamperveen. Als ouder zijn vermeld Egbert Dirks en Hendrikjen Giseberts op het Zuidijnde.

Doopinschrijving van Dirk Kroon

Dirk Kroon is op 22 maart 1850 op 43-jarige leeftijd getrouwd te Kamperveen met de 24-jarige Merrichje ten Hove uit Oldebroek. Dirk Kroon heeft als beroep “boeren werk doende”. Vader Egbert Dirk Kroon is zonder beroep, moeder Hendrikjen Giseberts is overleden. In de trouwakte wordt de naam Dirk Kroon gebruikt terwijl in latere documenetn vaak, maar niet altijd, de naam Derk Kroon gebruikt wordt. Ook de naam van zijn vrouw vinden we terug in een aantal varianten. Dirk Kroon en Merrichje ten Hove krijgen samen 4 kinderen.

Het eerste kind, Egbert Kroon, wordt geboren op 22 februari 1851 te Doornspijk. Vader Derk Kroon is 45 jaar en landbouwer van beroep. Egbert Kroon trouwt met Harmpje uit de Flesch (dochter van Jan uit de Flesch en Elizabeth Weijenberg)  op 12 november 1881 te Doornspijk. Zij krijgen vier kinderen: Marrigje Kroon, geboren op 28 oktober 1882 te Doornspijk; Jan, geboren 5 februari 1884 te Doornspijk; Dirk Kroon, geboren op 2 december 1891 te Doornspijk; Dirk Kroon geboren op 17 september 1893 te Doornspijk; Elizabeth Kroon, geboren op 8 oktober 1897 te Doornspijk. Egbert Kroon is overleden op 6 maart 1935 te Doornspijk.

Het tweede kind, Gerritje Kroon, wordt geboren 25 juni 1854 te Doornspijk. Gerritje Kroon is op jonge leeftijd, 19 jaar, overleden op 21 augustus  1873 te Doornspijk (buurt Zuiderrot).

Het derde kind, mijn betovergrootvader Gerrit Kroon wordt geboren op 18 december 1857 te Doornspijk. Zie de pagina van Gerrit Kroon voor meer informatie.

Het vierde en laatste kind, Hendrikje Kroon, wordt geboren op 26 augustus 1866 te Doornspijk (buurt Zuiderrot). Vader Derk Kroon, nog immer landbouwer van beroep, is inmiddels 60 jaar oud, moeder Marrigje ten Hove 41 jaar oud. Hendrikje Kroon is gehuwd met Gerrit ten Hove (zoon van Willem ten Hove en Jannetje Lingeman) op 7 maart 1887 te Oldebroek. In de huwelijksakte is er een uitgebreide verhandeling over de naamgeving van haar ouders. Hendrikje Kroon, oud twintig jaren, zonder beroep, geboren te Doornspijk en wonende alhier minderjarige dochter van Derk Kroon ook genaamd Dirk Kroon en van Marrigje ten Hove ook genaamd Mergje en Margje ten Hoeve, kleindochter van vaderzijde van Egbert Dirks Kroon en van Hendrikje Gijsberts ook genaamd Hendrikje Gijsberts Schilder. Kleindochter van moederzijde van Gerit ten Hove en Lutgertje Fikse allen overleden. Voorts verklaard ons de comparante Bruid onder ede dat de verschillende spellingen der namen van haar ouders Derk en Dirk Kroon Marrigje ten Hove en Mergje of Margje te Hoeve dezelfde personen bedoeld en werkelijk is Derk Kroon en Marrigje ten Hove. Hendrikje Kroon en Gerrit ten Hove krijgen 1 kind: Willem ten Hove, geboren op 13 maart 1893 te Kamperveen. Hendrikje Kroon is overleden op 25 december 1942 te Kamperveen (Ijsselmuiden).

Verhandeling van de ambtenaar aangaande de naamgeving van de ouders bij het huwelijk van dochter Hendrikje Kroon

Derk Kroon, 69 jaar oud, overleed op 19 februari 1876 te Doornspijk (buurt Zuiderrot).