Pieter van Rossum

Pieter van Rossum, jongeman op ’t Singel bij het Maliepoortje, is getrouwd op 4 mei 1743 te Utrecht met Jannigje van Elsendoorn, jongedame buiten de Wittevrouwepoort in de Cuijpersteeg.

Huwelijksinschrijving Pieter van Rossum en Jannigje van Elsendoorn

In het archief Utrecht zijn verschillende notariƫle aktes terug te vinden met Pieter van Rossum.

Op 3 februari 1745 verschijnt voor de notaris Cornelis van Rossum, weduwenaar van Annigje van Nikerken, en Jan van Nikerken, oom en voogd van Pieter, Sara en Willem van Rossum minderjarige natelatene kinderen van Annigje van Nikerken. Cornelis van Rossum is “niet genegen met zijne voornoemde kinderen in gemeenschap te blijven zitten” en draagt daarom de boedel van zijn vrouw over aan Jan van Nikerken. Aangezien er ook schulden zijn word dit alles verekend en wordt uitendelijk 10 gulden aan de kinderen gegeven.

Pieter van Rossum en Jannigje van Elsendoorn krijgen negen kinderen:

Gisberta van Rossum is gedoopt op 28 juni 1744 te Utrecht, dochter van Pieter van Rossum en Joanna Elsendoorn. Getuige is Catrina van Rossum.

Joannes van Rossum is gedoopt op 22 september 1745 te Utrecht, zoon van Petrus van Rossom en Jannigje Elsendoorn. Getuige is Gijsbertje de WIjs.

Joannes van Rossum is gedoopt op 7 oktober 1746 te Utrecht, zoon van Petrus van Rossom en Jannigje Elsendoorn. Getuige is Catrina van Rossom.

Er wordt op 26 februari 1745, 21 oktober 1745 en 7 februari 1747 te Utrecht een kind van Pieter van Rossum begraven. Waarschijnlijk zijn dit dus de drie bovegenoemde kinderen. Vermeldt wordt bij alle kinderen buiten de WIttevrouwenpoort. Bij de eerste op 26 februari 1745 bij de Nagtegaal Steegh en bij de laatste twee op het Singel, op de hofstede genaamd (op) het Perck.

Antonius van Rossom is gedoopt op 17 januari 1748 te Utrecht, zoon van Pieter van Rossom en Joanna Elsendoorn. Getuige is Jannigje Verkroost, huisvrouw van Koenraedt Elsendoo. Begraven op 28 januari 1748 te Utrecht, kind van Pieter van Rossum, buiten de Wittevrouwenpoort, op het Singel op het Perck.

Joanna van Rossom is gedoopt op 25 januari 1749 te Utrecht, dochter van Pieter van Rossom en Jannigje Elsendoorn. Getuige is Jannigje Verkroost, huisvrouw van Koenraedt Elsendoorn. Johanna van Rossum is begraven op 5 augustus 1761 te Utrecht, kind van Pieter van Rossum, buiten de Wittevrouwenpoort.

Gijsbertje van Rossum is gedoopt op 30 oktober 1752 te Utrecht, dochter van Pieter van Rossom en Jannigje Elsendoorn. Getuige is Elisbeth van Rossom.

Antonia van Rossum is gedoopt op 24 april 1755 te Utrecht, dochter van Pieter van Rossom en Jannigje Elsendoorn. Getuige is Antonia van Deijl.

Mijn oudgrootmoeder Catharina van Rossum is gedoopt voor de Rooms Katholieke kerk op 17 oktober 1757 te Utrecht, dochter van Pieter van Rossum en Jannigje Elsendoorn. Getuige is Maria van Rossum, huisvrouw van Coen Elsendoorn.

Pieter van Rossum is gedoopt op 12 juli 1760 te Utrecht, zoon van Pieter van Rossum en Jannigje Elsendoorn. Getuige is Lijsje van Rossum. Begraven op 15 juli 1760 te Utrecht, zoon van Pieter van Rossum, buiten de Wittevrouwepoort.

De vrouw van Pieter van Rossum, Jannigje van Elsendoorn wordt begraven op 24 oktober 1769 te Utrecht

Pieter van Rossum is begraven op 25 oktober 1785 te Utrecht, buiten de Witevrouwepoort op het Singel, laat na geen vrouw maar twee mondige dochters.