Pieter Hendrik Borra

Pieter Hendrik Borra werd geboren 11 augustus 1851 in de Achterstraat wijk 16 nr 96 te Utrecht. Zijn vader Christiaan, 35 jaar oud, was schilder van beroep.

Geboorteakte Pieter Hendrik Borra

Was ingeschreven Nationale Militie nr. 330, lichting 1871 te Utrecht, begin 1875 bij trouwen nog dienende.

Pieter, beroep slagter, trouwt op 23-jarige leeftijd op 3 februari 1875 te Utrecht met Willemina Adriana Jansen, 26 jaar geboren te Wageningen.

Pieter en Willemina krijgen samen 8 kinderen.

De eerste, Christiaan, wordt geboren op 13 december 1875 te Utrecht aan de Lauwerstraat H. 72. Pieter is dan 24 jaar en slagter van beroep.

Nummer twee, Maria Johanna, dient zich aan op 21 januari 1878 aan de derde Baansteeg I. 334 1b te Utrecht.

Catharina Clasina wordt op 9 augustus 1880 geboren aan de Janssteeg I. 11 te Utrecht.

De 36-jarige Pieter, slager, meldt vervolgens de geboorte van Wilhelmina Johanna, geboren op 27 augustus 1882 aan de Baanstraat I. 25 te Utrecht.

Aan de Bankstraat 25 te Utrecht wordt Hendrika Berdina Borra (zie 3.) geboren op 3 april 1885.

Na vier dochters komt de tweede zoon Pieter Hendrik. Hij wordt geboren op 9 april 1889 in Wijk I, Bankstraat 9 te Utrecht.

Berdina wordt op 1 januari 1892 geboren Wijk I. Bankstraat 42 te Utrecht. Pieter is inmiddels 40 jaar en nog immer slager van beroep.

Het laatste kind wederom een dochter is Helena Adriana, geboren op 18 september 1897 Bankstraat 42 te Utrecht. Pieter is 46 jaar oud.

De eerste van de kinderen die trouwt is Catharina Clasina. Op 18 augustus 1904 treedt zij te Utrecht in het huwelijk met Jeronimus Mattheus Johannis Tielman, coupeur, 26 jaar, geboren te Utrecht. Jeronimus is een zoon van Jeronimus Mattheus Tielman en Johanna Hendrina Hagen. Broer Christiaan is één van de getuigen en hij huwt nog geen jaar later de zus van de bruidegom.

Op 13 april 1905 trouwt de dan 29-jarige horlogemaker Christiaan met de 31-jarige Catharina Margaretha Tielman, geboren te Utrecht, dochter dus van wederom Jeronimus Mattheus Tielman en Johanna Hendrina Hagen. Tot de getuigen behoren Jeronimus Mattheus Johannes Tielman, 26 jaar kleermaker en broer van de bruid en Cornelis Johannes Hagen, 28 jaar horlogemaker en neef van de bruid.

Wilhelmina Johanna trouwt op 1 februari 1911 te Utrecht met Franciscus Johannes Kuijlenburg, koopman geboren te Wilnis, oud 42 jaar en gescheiden van Wilhelmina Johanna Clasina Streumer. Franciscus Johannes Kuijlenburg is een zoon van Klaas Kuijlenberg en Adriana Bellersen. Vader Pieter verklaart dat in de overgelegden stukken zowel de naam Jansen als de naam Janssen op zijn vrouw betrekking hebben.

Berdina Borra trouwt op 27 februari 1913 met Evert van der Stok, letterzetter, geboren Utrecht zoon van Cornelis van der Stok en Cornelia de Kruijt. Juriaan van der Stok, boekdrukker en broer van de bruid is één van de getuigen. Vader Pieter Hendrik staat vermeldt als “zonder beroep”. Berdina overlijdt op 23 juni 1915 te Amsterdam hetgeen blijkt uit een uittreksel van het register in Amsterdam gestuurd aan de gemeente Purmerend waar Berdina dan waarschijnlijk woonachtig is. Het uittreksel is afgegeven ingevolge Artikel 50 tweede lid van het Burgerlijk Wetboek.

De 24-jarige Pieter Hendrik, stoffeerder, trouwt op 11 maart 1914 te Utrecht met Maria Catharina Jong, geboren te de Bilt, dochter van Frederik Jong (boekdrukker) en Evertje Taal. Pieter is inmiddels 63 jaar en wederom slager van beroep. Broer Christiaan Borra, horlogemaker, is één van de getuigen.

Dochter Maria Johanna trouwt op 15 juli 1915 te Amsterdam met George Lodewijk Karel (Scholtz). George Lodewijk Karel (Scholtz), zoon van George Lodewijk Karel Scholtz en Anna Hendrika Vos, is geboren te Amsterdam, woont in ‘s Gravenhage en is rijtuigschilder van beroep. Bij dit huwelijk zijn een paar opvallende zaken. De naam Scholz van de bruidegom is doorgehaald in de huwelijksakte, maar er wordt wel ondertekend met G.L.K. Scholtz. Maria Johanna is 37 jaar oud bij dit huwelijk terwijl de bruidegom slechts 20 is.  Ander opvallend feit is dat het bestuur van het opvoedingsgesticht Valkenheide te Maarsbergen, synodaal opvoedingsgesticht van de Nederlands Hervormde Kerk, dat de voogdij heeft over de bruidegom, toestemming verleent tot het huwelijk.

Pieter is overleden op 66-jarige leeftijd, zonder beroep, op 23 mei 1918 te Utrecht. Hij maakt het huwelijk van zijn jongste dochter Helena Adriana op 24 december 1918 met Nicolaas Mulder, smid, geboren te Nieuwer Amstel, zoon van Theodora Mulder, dus niet meer mee.